Natural History Museum

Ovanligt seg idag, sov till 10. Kanske för mycket sol igår? ;)
Dagens utflykt gick till Natural History Museum, ligger nere vid USC och Exposition Park. Hade betydligt bättre tur idag med bussarna än igår, lång väntetid på väg till Malibu.

Exposition Park:



Los Angeles hade de Olympiska sommarspelen 1984, här är en av arenorna, inte riktig lika tjusig som Fågelboet i Peking!



Natural History Museum:

    

Så man känner sig som hemma, alla vet ju att dessa djur går runt på gatorna i Sverige!


Malibu

Igår var det riktigt skönt sommarväder, så därför styrde jag och Wictor kosan till Malibu. Verkligen inte helt fel att softa på beachen efter ytterligare en hård arbetsvecka, särskilt inte efter arkiveringen i fredags. Ordningsmänniskan inom mig gillade inte berget av ansökningar som byggts upp i mitt rum (både innan och efter min ankomst till LA), ska nu lobba för en mer kontinuerlig arkiveringsprocess och inte "vi tar allt en dag när det blir för j-igt där inne". Man behöver inte göra saker svårare än vad de är!

Malibu Pier med omnejd:

    

    

    

I rätten

I fredags följde jag med Ingela till Criminal Court. Det var dags för preliminary hearing i ett fall med en mordåtalad svensk artist, vet inte hur uppmärksammat det är i Sverige just nu men stått om det i tidningarna tidigare. Tre vittnen var kallade, dock hanns bara ett vittne höras och det inte ens helt. Domaren hade sin egen planering av dagens aktiviteter, så mitt i förhöret när klockan endast var 10.00 avbröts det hela och förhöret ska återupptas imorgon måndag.
Det var relativt stökigt i rättssalen, inte som i Sverige där det känns som att det är mer ordning och reda. Folk sprang in och ut mest hela tiden under tiden för förhöret, då flera andra av dagens fall förbereddes på olika sätt samtidigt.
När alla vittnen har hörts ska domaren ensam avgöra om fallet ska gå vidare till "riktig" rättegång, med jury och allt. Som jag förstått det så krävs det inte alltför mycket bevisning för att detta ska kunna ske, vilket får mig att undra över preliminary hearingens egentliga effektivitet. Om det krävs förhållandevis lätt bevisning så borde man kunna avgöra om fallet håller för vanlig rättegång på ett tidigare stadium: polisförhör och andra handlingar och på så sätt få en mer kostnadseffektiv process.
Intressant i vilket fall, får se om jag hinner återvända innan praktiken är slut!

Från Santa Monica Pier

 




LA marathon och criminal court

Så var det gjort: idag anmälde jag mig till LA marathon! Loppet går av stapeln den 25 maj, tidigt på morgonen. Ska bli intressant att se om jag klarar det..! Anmälningsavgiften gick på strax över 100 dollar, får se nästa vecka hur mycket av det som konsulatet kommer att sponsra med (mitt friskvårdsbidrag).
För att få lite mer variation i det konsulära livet har jag och Wictor uppmärksammat för personalen att vi mer än gärna gör lite field trips framöver. Ingela på den konsulära sidan styrde snabbt upp lite saker: imorgon ska jag med på rättegång, det är även prat om besök något av fängelserna här och ride along med LAPD! Hoppas att det blir av!
Har spenderat eftermiddagen och kvällen nere i Santa Monica. Softade längs med 3rd St Promenade och ute vid piren, riktigt fint med solnedgången! Hann även med ett besök på Santa Monica Public Library, ska försöka återvända dit snart för att få tag på lite litteratur till mitt uppsatsarbete (som jag ännu inte kommit så långt med). Det finns så mycket annat som lockar än att sätta sig med det, men får ta mig i kragen snart tror jag!

Roadtrip: Las Vegas

    

    

    

    

    

    

Roadtrip: Death Valley

    

    

    

    

    

    



Death Valley och Las Vegas!

Mycket bilåkande i helgen! Rent a wreck är numera inget som övervägs över huvud taget. Hyrde från Enterprise, bra och billigt och blev dessutom upphämtade utanför huset när det var dags för bilhämtning i lördags. Smidigt! Mr, Mrs och Ms Zander bör kolla upp deras hemsida inför vistelsen i California!
Vi begav oss ut i trafiken på väg mot Death Valley National Park. Ganska många miles rakt ut i ingenstans kändes det som, fick uppleva RAKA och långa motorvägar! Jag måste erkänna att jag i början av vistelsen här i LA var lite skeptisk till bilar med automat, men jag har ändrat mig. Skönt att slippa växla..!
Deat Valley bjöd på många häftiga vyer, som vanligt gör de sig inte rättvisa på egna kamerabilder, men lägger upp lite bilder ändå senare. I parken stannade vi och åt lunch, hederliga amerikanska burgare. Valde dock en en hyfsad vanlig cheeseburgare med bacon, och inte restaurangens "cardiac arrest"-variant. Som vanligt mycket underligt folk ute i svängarna, rednecks, mc-gäng och halvfulla pensionärer. Precis vad man väntar sig i en nationalpark! =)
Stannade på flertalet ställen utefter vägen genom parken, innan vi lämnade den bakom oss och körde vidare mot Las Vegas.
Las Vegas sägs vara en av världens ljusaste städer, har nog aldrig sett så mycket lights på ett och samma ställe förut! Hade bokat rum på en tvärgata alldeles vid Las Vegas Blvd, a.k.a. The strip. Efter lite letandes efter rätt motellrum och sedan ett dopp i poolen blev det mat, öl och ut på stan. Mycket att se på, kul med alla hotell och casinon som man numera inte bara sett i diverse filmer. MGM Grand, Bellagio, Ceasar's Palace m fl, coolt men ändå vräkigt och pråligt till tusen! Jag är ingen stor gambler, så höll mig lite till enarmade banditer, dock utan Phoebe-tendenser!
Las Vegas på dagen var däremot inte en lika imponerande syn. Ganska slitet.
Hann med en vända till ett outletcenter på vägen hem, fyndade ett par Levi's jeans och ett par Adidas sneakers för USD 30 vardera, bargain!!
Blev en lång biltur hem, eller rättare sagt långsam. Vissa delar av motorvägen stod trafiken helt still, segt. Hemma i LA hanns det dock med storhandling, lika bra att passa på när vi hade bilen!
Noterar även att dollarkursen sjunkit igen, ligger numera runt 8 kr. Efter vändan på över 9 kr känns det plötsligt billigt.
Håll utkik efter bilder från helgen, och hoppas att ni alla har det bra!
(Tack för brevet mamma!)

Snart helg!

Om en timma avrundar vi arbetsdagen på konsulatet med lite drinks för att fira min handledare Anette som fyllt 50, bra avslutning på veckan!
I helgen siktar jag och Wictor på Death Valley och Las Vegas, ska bli kul!
Trevlig helg på er!

Mer Soundtrack på residenset

Tillägnas Katri! Bevis på att din 26-årsdag firades väl i LA!

 



Soundtrack på Residenset

    

    

    


Troubadour

    

    

Page

    


Pasadena

     

    

     

    

    

Skev verklighetsuppfattning?

Bara lite överdrivet!

Nu så!

18/3-09

Update! I söndags blev det en soft dag, var på Page Museum och sedan en löprunda. Fick lite ont i vaden efteråt, så har tagit det lugnt med löpträningen nu några dagar. Page ligger vid Hancock Park, och visar på fynd som hittats just vid Hancock Park. Mestadels djur som fastnat i tjäran för länge länge sen, och som efter utgrävningar av parken visar hur livet såg ut i södra Kalifornien förr i tiden.

Måndags blev en hyfsad lugn dag på kontoret, kurirposten strulade så kunde inte köra igång med mitt pass-arbete förrän igår. Tog det lugnt hemma efter jobbet innan jag och Wictor följde med Sara till Troubadour (känd anrik rockklubb) för öl och Soundtrack of our lives-spelning. Första gången jag såg dom live, grymt bra! Ebbot och gänget i högform!
Kom hem sent, så tisdagen var ganska seg till en början. Såg dock fram emot ännu mer Soundtrack, för på kvällen (efter Jay Leno-inspelning) var en spelning på Residenset inplanerat. Efter avslutad dag på kontoret drog vi upp till Beverly Hills för lite förberedelser. Vid 6-tiden började gästerna droppa in, jag och Wictor tog emot i dörren med gästlistan redo för avprickning. Blev ca hundra gäster totalt, så en hel del folk att hålla reda på. Efter avslutad tjänstgöring var det bara att ta för sig av buffén, alltid god mat och frikostigt med dricka!
Soundtrack körde ett akustiskt set, otroligt bra, och kul med kontrasten för den hårdare spelningen dagen innan. Polisen dök upp efter första låten, någon av grannarna hade tydligen klagat på hög volym. Ingen bra publicitet för UD, haha, särskilt inte efter Diplomaterna-serien (vilken för övrigt INTE diskuterades på dagens onsdagsmöte, första gången sen jag kom hit!). Efter spelningen blev det allmänt mingel, hängde med bandet innan de drog vidare ut i LA-natten. Mycket lyckad kväll!


Update..

.. kommer med största sannolikhet imorgon! Under tiden vill jag bara konstatera att Soundtrack var grymt bra igår på residenset! Mer Soundtrack och annat imorgon alltså.


Valmöjligheter

Funderar en del på min närmaste framtid vad gäller mina studier. När denna terminen är avklarad har jag läst fyra år på Juristprogrammet, kan således ha endast en termin kvar om jag skriver uppsats till hösten. Känner mig dock inte riktigt klar än, så ska undersöka om jag ska läsa fler fördjupningskurser innan jag tar tag i uppsatsskrivandet.
Under tiden har jag anmält mig till några sommarkurser. Inte säkert att jag kommer att läsa någon av dessa då jag har ersättningsrätt att ta tag i, men gillar att ha valmöjligheter.

Pasadena och socker

Har efter skön sovmorgon spenderat större delen av dagen till/från/i Pasadena. Vi fortsätter alltså att utforska stadens kommunikationer i alla de former som Metro kan tillhandahålla! Som vanligt var det lugnt ute på gatorna, folk här i LA verkar inte vilja använda sina apostlahästar i onödan. Pasadena var fint, ett lugnt och mer familjevänligt område. Riktigt skönt vårväder idag, utmärkt promenadväder! Hittade till Caltech, ytterligare ett av stadens välkända universitet. Precis som UCLA och USC hade Caltech ett campus som slår Örebro universitet med hästlängder. Hade campusen hemma sett ut som de här hade nog min studiemotivation hållt en högre nivå under mina terminer på Juristprogrammet.
Wictor fyller år idag, vilket vi firat med lite käk och öl ikväll, nice! Har även klämt i mig min andra cupcake från foto-eventet i onsdags. Det är så lätt att bli sockerberoende (och tjock på kuppen) i det här landet, jag får börja ett nytt hälsosamt liv igen när jag återvänder till Sverige!


Bloggkrig

Uppmärksammar att ett bloggkrig blossat upp hemma i Örebro! Vem vinner, Marty & ReyRey eller Claudio & Johnno?! =)

Fotoutställning

12/3-09

Idag var bästa dagen hittills i veckan, med tanke på att min förkylning avtar mer och mer. Dock mådde inte Wictor så bra idag, så kanske har droppat över på honom. Många som varit sjuka på  jobbet de senaste veckorna med, så är ju inte konstigt att även vi råkat ut för det.

Konsulära avdelningen håller på att fundera ut nya arbetsrutiner nu när arbetsstyrkan har minskat, som jag nämnt tidigare. Det senaste är att det är bestämt att jag ska stå i receptionen under måndag och torsdag förmiddagar, för att bl a ta emot passkunder. Idag gjorde jag ett försök, gick relativt smärtfritt, reklamationer av pass med mera.
Jag kommer de närmaste veckorna få vara med i rekryteringsprocessen av nästkommande praktikant, tror att annonsen kom ut idag, om inte borde den vara ute under morgondagen.

Eftermiddagen spenderades med att komma ikapp lite arbete på konsulatet, innan det bar av ner till Santa Monica för fotoutställning. Det är en svensk fotograf, tidigare ekonomistudent, som heter Ulrika Wihlborg som ställer ut foton tagna i Blekinge under föregående sommar. Fina bilder! Idag var det typ premiär, så jag och Wictor hade fått uppdraget att agera bartenders under premiäreventet, kul! En hel del folk, goda snittar och annat tilltugg! Goodiebags blev det också, dels i form av cupcakes och dels en påse med smått och gott, en del av innehållet sparar jag till syrran!
Lång dag idag, hemma strax innan 10 så imorgon blir det sovmorgon, även om det kanske inte verkade helt populärt på konsulatet att främjandesidan tar mig i anspråk och att det går ut över det konsulära!

     

     


Halsont

Har gått runt med mycket hes röst de senaste dagarna. Nu verkar det lite bättre, hittade lite mirakelmedicin i ett av skåpen hemma i lägenheten som verkar hjälpa. Rätt kul när det är så många som bott i lägenheten, alla lämnar kvar något när de åker hem: allt från böcker, mat, medicin med mera, blir en rätt bla blandning av saker till slut!

Söndag

8/3-09

Har antagligen förkylning på g. Haft ont i halsen några dagar, och idag vaknade jag upp sjukt seg och med riktig hes bakfylleröst (utan att ha druckit en droppe igår). Tog mig ändå ut på en promenad här i Westwood och upp till UCLA:s campus. Riktigt nice där, många fina byggnader, och mycket grönområden.
Wictor var också seg idag, så efter lunch blev det softande här hemma och sedan bio. Streetfighter, ingen höjdare, men skönt med en film där man inte behövde anstränga hjärnan idag.
Ska fortsätta softa nu med ett sprillans nytt avsnitt av Desperate Housewives, och hoppas att jag känner mig piggare imorgon.


Long Beach

7/3-09

Idag blev det en lång tur ner till Long Beach. Buss från Wilshire, en sväng på tunnelbanan för att sedan ta tåget från Downtown till Long Beach.
Los Angeles är känd som en stad där man måste ha bil, och jag vet inte hur ofta vi fått frågan om vi skaffat bil än. Funderade ju en hel del i början av vistelsen här på att just skaffa bil, men ju längre tiden går desto mindre känns det som att det kommer bli så. En anledning är att den svenska kronan blir allt mindre värd jämfört med den amerikanska dollarn, känns redan som att saker och ting är dyra nog här. Vet ju även med erfarenhet hemifrån hur svårt det är att hitta bra begagnade bilar (trots att de kan ha "en pigg motor"!), och här har jag ju inte pappa till hjälp om (rättare sagt: när) det skulle uppstå problem. Försäkringar är inte heller billiga, och USA saknar den svenska modellen med obligatorisk trafikförsäkring vilket skulle kunna leda till att ens bil skadas på grund av en annan förare och då inte kunna få ersättning. Allt detta får också sättas i relation till att denna praktikvistelse finansieras med CSN-stöd, vilket betyder att man inte har överdrivet mycket pengar att röra sig med (tack och lov att jag jobbade mycket i dec och jan!).
Det jag skulle komma till är iallafall att många här i LA aldrig eller endast någon enstaka gång har använt sig av lokaltrafiken, och verkar tro att den knappt fungerar alls. Det gör den, tro det eller ej! Med lite planering har det gått relativt smidigt när jag och Wictor utnyttjat den. Dessutom väldigt prisvärt, enkel tur kostar 1,25 dollar, eller så kan man köpa ett endagskort så att man kan åka hur mycket som helst för 5 dollar. Ett extra nöje när man utnyttjar lokaltrafiken är att man stöter på en massa knasigt folk, man får sig nästan alltid ett gott skratt!
Härligt väder idag, vårigt! Long Beach var nice, fint område runt hamnen. Blev en del promenerande, båttur, fönstershopping, mat och kaffe, skönt! I hamnen ligger bl a Queen Mary, lyxkryssare från förr: större än Titanic, aktiv mellan 30- och 60-talen, skeppat såväl kungligheter, immigranter som WWII troops.
Väl hemma i Westwood fick vi oss ännu ett gott skratt då vi gick förbi gymmet och såg supergranny träna, i vanliga kläder och med kappan slängd i rullatorn bredvid träningsmaskinerna, only in LA! =)

    

    

    

     

    


Kurs och sommartid

Idag hade vi konsulär kurs på kontoret. Mycket för att främjandesidan ska kunna hjälpa till mer framåt våren/sommaren när säsongen peakar för den konsulära avdelningen här på konsulatet. Alla varnar mig redan nu för hur det kommer bli framåt april/maj: högar med viseringsansökningar, stora lådor med pass som ska skickas ut, ansökningar om uppehållstillstånd i hundratal..!
Kursen gick mest ut på att Tina, som bl a ansvarar för uppehållstillstånden, och Ingegerd (viseringsboss) gick igenom de vanligaste frågorna man får på telefontiden. Är ju bland annat det som jag själv sysslar med under vardagsförmiddagarna, så det mesta kände jag igen. Fick beröm av Tina för mina arbetsinsatser inför hela kontoret, så måste ju bli ett bra rekommendationsbrev sen efter avslutad praktik, haha!
Ca en timma kvar till helg! Ska bli skönt, är rätt trött efter en arbetsvecka. Får se vad som hittas på under helgen!
Här i California går vi över till sommartid imorgon, nice med ljusare tider!

Bilder från föregående helg

    

     

    

    

     


Ny vecka

William ska min nya brorson heta! Åh, det är sånt här som är den trista delen med att vara borta hemifrån, man missar en del.. Ni får uppdatera mig med kort! =) Gratulerar min kära mor på födelsedagen också!!
Idag var det business as usual. Passutskick, mulet väder, pasta och köttfärssås!
Den nya tjejen som ska ta över efter Hanna som konsulär assistent, Caroline, började idag. Trevligt att inte vara den nyaste på kontoret längre!
Löprundan har utökats, två varv runt UCLA. Behöver nog öka på ännu mer inför mitt mål i maj, men får ta det steg för steg!

Venice

Värmen har kommit till LA! Spenderat dagen på stranden i Venice, med efterföljande svensk solbränna. Nice iaf, det är så här det ska vara i California!!

Lördag

Efter en härligt slapp fredagskväll och skön sovmorgon började lördagen bra. Hann gå igenom lite papper till min uppsats innan Wictors kompis Brenda med sällskap dök upp med mexikanska mat-presenter, som en "välkommen hit till LA"-gest. Vi gav oss iväg ut och cruisade runt i stan, första stoppet blev nånstans i east LA där vi hamnade på en mexikansk marknad typ. Åt lunch där, god mex-mat, men lite väl flottigt som det mesta här i matväg. Begav oss av vidare, hann med att se USC:s campus (University of Southern California), lite mer av Downtown, South central (ett av de värre områdena i LA). Vidare till ett nice shopping-mall, The Grove, med bra utsikt över stora delar av stan. Där hittade vi något som är det närmaste jag kommit en semla i detta land! =) Smakade dock inte lika gott som jag vill minnas de gamla hederliga svenska bakverken..! Hamnade sedan på Saddle Ranch, ett ställe på Sunset. Enorm nachostallrik, och i mitten av stället fanns en mekanisk tjur för de som ville pröva lyckan! Ju senare klockan blev, desto fler ville rida. Kanske något med alkoholintaget?! En mycket trevlig lördag med andra ord, som avslutades med beskedet att jag blivit farbror igen! Stort grattis till den utökade familjen Zander, ni får skicka bilder på den lille klunsen! =)