Sverige är inte så tokigt

Det finns mycket att uppskatta i Sverige!



News from Ale!

Skogsbrand i min hembygd!

Bo Lundgren

Bo Lundgren, chef för Riksgälden och tidigare moderatledare, gästade Residenset ikväll. Bo pratade lite om hur Sverige löste bankkrisen i början av 90-talet, och om USA skulle kunna ha någon nytta av Sveriges erfarenheter med tanke på läget som råder idag. Själv kunde jag inte höra hela föredraget då jag och Wictor turades om att ta emot sena gäster i dörren. Efter föredraget blev det frågestund, mat, lite vin och mingel. nice!
Dagen på konsulatet var seg. Har varit extremt trött de senaste dagarna, igår somnade jag kl 22! Kändes lite halvtomt på kontoret med, men fick undan en del och hjälpt till med lite namn- och samordningsnummerärenden. Fredagsfikat stod Mardi för, goda blåbärscookies som enligt hennes egen utsago var hemgjorda, men man vet aldrig..!
Fick ringt Eva också, familjen Zanders avlägsna släkting! Hennes syster (grevinnan?!) var här på besök, men efter 4 maj var jag välkommen att hälsa på henne! =)

Värmerekord!

Nog värmerekord för min vistelse här i LA de senaste dagarna, ca 92 grader Fahrenheit. Försökte mig på en löprunda efter jobbet i måndags, men hade druckit på tok för lite vatten under dagen och när min iPod förbrukat det sista av batteriet gav jag upp. Blev en latte och lite fikaläsning istället.
Igår var jag uppe på UCLA och deltog i en undersökning som en svensk-amerikansk forskare höll i. Undersökningen gick ut på att man skulle sitta i ett ljudisolerat rum och lyssna på två efterföljande ord åt gången och sedan avgöra om de var samma ord eller inte. Fick 20 dollar för besväret, plus en vattenflaska så inte så tokigt!
Idag sitter jag och hade tänkt kvällsarbeta på min uppsats. Men som vanligt saknas min studiemotivation..! Varför är det så lätt att hitta 1000 andra saker att hitta på än att just plugga?!

Slapp helg!

Vilken slapparhelg! Stranden idag med, lite längre bortåt Venice än igår, härligt! Solen skiner, det är varmt, man är inte så sugen på att gå tillbaka till konsulatet imorgon, hellre en till dag på beachen!
Ser annars fram emot en nive arbetsvecka. Imorgon ska jag tipsa min handledare om lite sommarpraktikanter, på fredag kommer Bo "Mr Fix It" Lundgren på besök, och veckan kommer att avslutas med event på Residenset då Salem Al-Fakir och Adam Tensta gästar.

Back in business

Torsdagen var fullspäckad på konsulatet, hade som jag tidigare nämnt en angenäm hög ärenden som låg och väntade på mig. På kvällen var det eventdags, Diverse svenska filmcomissions (bl a "Lapland" och Stockholms) var i stan för att locka folk att filma i Sverige. Verkade som att de flesta var nöjda med kvällen, då en hel del nya kontakter verkade ha skapats, och kanske var det fler än jag som var nöjda med den svenska plock-buffén: sillsnittar, tunnbröd med diverse röror, hembakat bröd med köttbullar och rödbetssallad..! Dessutom goodiebags med Björn Borg underwear, inte helt fel.
Hade nattgäster här i torsdags och igår, en kompis till Wictor med flickvän var och hälsade på i stan så de bodde här. Efter att jag och Wictor jobbat på konsulatet under fredagen och Jacob och Josefine utforskat stan blev det skönt häng här i lägenheten, med vin och allmänt tjöt.
Idag, lördag, har det varit sommarvärme här, så jag och Wictor drog ner till stranden, riktigt skönt! Antagligen blir det mer strand imorgon, skönt att bara softa efter veckans fullspäckade schema!

Mer SF

Sista dagen i SF spenderades till en början i Berkeley, där vi insöp vishet på campuset, Berkeley är vad vi tror det näst äldsta universitetet i Kalifornien. Precis som andra universitet här var campuset riktigt fint!

    

Efter Berkely begav vi oss till Golden Gate Park och California Academy of sciences: coolt museum med akvarium, planetarium, regnskog och ett living roof.

    

   

   

   



På kvällen träffade vi teresa för mex-mat och barhäng nere i Mission-området, riktigt trevligt avslut på san Fran-vistelsen!

På onsdagen blev det hemfärd efter att ha checkat ut från hostelet. Började längs med Highway 1 som går utefter hela kusten, fin väg! Tar dock sin lilla tid, så för att inte komma hem till LA alltför sent förflyttade vis oss till 5:an och var hemma vid 7-tiden.

   

Alcatraz

Vad vore ett San Francisco-besök utan en tur ut till Alcatraz? =) Efter att ha intagit en clam-showder-lunch



på land hoppade vi på båten som tog oss ut till (nationalparken) Alcatraz. Intressant att lära sig lite mer om öns historia, med fokus såklart på fängelsedelen. Blev en guidad tur genom fängelset, alla fick varsin pm3-spelare med hörlurar och så kunde man traska runt i sin egen takt. Det var före detta intagna och kriminalvårdare som var guiderna, jag tyckte att det var riktigt bra!

   

    

    

    

    



Väl tillbaka på fastlandet blev det sushi-middag, och sedan en promenad och avslutade kvällen med öl på en trevlig bar i närheten av vårt hostel!

San Francisco!

Lördagen fortsatte med färd mot San Francisco. Kom fram till vårt hostel vid 7-tiden, installerade oss i vårt rum och gjorde oss iordning för att bege oss ut i San Fran. Mötte upp en gammal gymnasiekompis till Wictor, Teresa: tillika juriststudent, och åt god thaimat. Begav oss vidare till en bar där vi mötte upp några kompisar till Teresa och fortsatte sedan till ett penthouse-party. En helt ok födelsedag med andra ord! =)

    

    

    

Söndagen spenderades en hel del runt Fishermens Wharf i härligt vårväder. San Francisco är helt klart en stad jag skulle kunna återvända till, gillar städer med mycket vatten!

    

    

    

Sequoia

På långfredagen började min och Wictors minisemester. Vi blev upphämtade av Enterprise och försågs sedan med vår hyrbil. Vi styrde därefter kosan mot Sequoia National Park. Efter skön bilfärd i gött väder och med diverse promotion-cd:s i bilen kom vi fram och möttes av beskedet att om vi skulle komma långt upp i parken var vi tvungna att ha snökedjor på bilen. Vi vände om och nere i byn på första bästa försäljningsställe fick vi erbjudandet om att köpa ett par begagnade kedjor för det nätta priset 70 dollar. Inte riktigt vad vi hade räknat med i vår budget så vi åkte vidare till en mack som kunde hyra ut istället. Dock var alla kedjor uthyrda för dagen, varefter vi bestämde oss för att åka så långt upp i parken som var tillåtet, sedan övernatta och hyra kedjorna dagen efter. Fick leta efter boende, verkade vara någon slags priskartell på orten då alla ställen hade rum för samma pris: 89 dollar. Hamnade till slut på Comfort Inn, där vi dealde till oss lite rabatt, plus att det skulle ingå frukost i priset, vilket alltid uppskattas.
På lördagen, tillika påskafton och även min 26-årsdag, åkte vi till macken och satte upp oss i kö för att få hjälp med att hyra och demonstration på hur snökedjorna skulle sättas på. Efter att ha väntat i 20 minuter var vi näst på tur, men då kom en tjej som jobbade inne på macken ut och informerade att för dagen behövdes inga snökedjor! Nice, där sparade vi 30 dollar och begav oss raskt upp i parken. Huvudattraktionen var General Sherman, världens största träd (avseende massan).

   

    

    

    

    

    

3 månader

3 månader i USA idag, tiden går så himla fort! Kanske bra det, fick hemlängtan efter att ha sett goa kort på familjen på Facebook! Mina brorsbarn är SÅ gulliga! =)

Back in LA

Kom tillbaka till LA igår efter en mycket nice långweekend runt om i delstaten! Passar på att tacka för alla gratulationer på min födelsedag, känns lite knepigt att jag numera är 26 år gammal, inte långt kvar till 30! =)
Ingen ro på konsulatet, jag har en hel del ärenden som ligger och väntar på mig så kommer att uppdatera bloggen inom kort med vad som hänt under min ledighet, självklart också med lite bilder!

B'day, påsk och San Fran!

Ännu en praktikvecka är över! Imorgon är det långfredag och konsulatet är stängt. Jag och Wictor drar imorgon iväg till Seqoia National Park, övernattar sedan antagligen någonstans innan vi åker vidare till San Francisco på lördag: påskafton och min födelsedag! =)
15 april går tiden ut för att söka universitetskurser till hösten genom studera.nu. I och med att jag kommer att befinna mig på resande fot förbi det datumet har jag i denna veckan suttit och kollat kursplaner och försökt att staka fram en plan inför min kommande höst och vidare studier. Jag tror att jag har lyckats! Men innan något är säkert behöver jag göra lite kompletteringar under april fram till början av maj.
Nyheter från Ekot nådde oss imorse, rykten har börjat florera att Generalkonsulatet här i Los Angeles hotas av nedläggning. Generalkonsulatet här har lagts ner en gång tidigare, i mitten av 90-talet, men fick återinrättas efter bara ett par år. Får se om ett beslut kommer under månaden, och vad Carl Bildt har i tankarna!
Nu blir det matdags, ut, sjukt sugna på pizza!

Ready for San Fran!

Suttit och bokat lite inför San Francisco, kommer att bo relativt billigt och centralt på Amsterdam hostel. Gratis frukost: innebär gratis våfflor, all you can eat! Ska bli kul att komma iväg!
Jag och Ingegerd (a.k.a. "Ingrid") styr och ställer med den konsulära verksamheten medans övrig personal är borta. Högarna med ärenden växer, framförallt för Ingela, så de har en hel del att ta itu med när de kommer tillbaka. Jag kommer säkerligen också ha en rejäl hög väntandes på mig på torsdag nästa vecka, då jag återkommer från San Fran-vistelsen..!

Kära örebroare!

Tack mina goa vänner i Örebro!! Igår hamnade ett stort grönt paket skickat från Sverige i mitt postfack, väckte en del nyfikenhet hos konsulatets tappra arbetande skara! Jag lyckades dock hålla mig tills jag kom hem och öppnade paketet: en tidig födelsedagspresent! TACK, ni är bäst! =)


Hotell

Letar boende i San Francisco, någon som varit där och kan tipsa (något billigt!)?
Rejält manfall på kontoret idag, många på semester. Blev fullt upp med pass, konsul Niclas fick vikariera för Ingela och Anette, med min utomordentliga hjälp såklart! =)
1,6 milsrunda efter jobbet, skönt att komma ut igen. Snart bara 1,5 månad kvar tills det smäller!
FYI: UD kommenterar för närvarande inte Annika-fallet!

"Manhattan Bitch" och Thaitown

Söndagen började med sovmorgon, telefonsamtal med mormor och en promenad i ett underbart sommarväder! Saknar mormor! =) Vi har en släkting här i LA, Eva, som är mormors kusinbarn, som jag lovat att ringa men inte riktigt tagit mig tid till än. Får göra det under kommande vecka kanske! Mormor tyckte att jag skulle ta med mig Wictor och hälsa på henne, haha! Själv har jag träffat denna Eva en gång för några år sen hos mormor i Tuve, och vet verkligen inte vilket nöje Wictor skulle ha av att följa med! Mormor berättade också var Eva bor: Manhattan Beach. Mormor uttalar dock beach som "bitch", vilket jag finner väldigt komiskt! Postar en bild från när mormor och Magda hälsade på i Örebro förra året!



I eftermiddags blev vi upphämtade av Wictors kompis Brenda och gav oss iväg till Thaitown, som är beläget längs med Hollywood Blvd mellan Western och Normandie. Det är thailändskt nyår idag, Songkran, men firandet var betydligt mer stillsamt än det är på plats i Thailand, där det är vattenkrig på gatorna! Här i LA var det en massa matstånd, lite marknadsgrejer, uppträdanden och så självklart ölförsäljning: Singha sponsrade hela firandet! God thaimat, goda öl, trevligt sällskap! Jag har bara varit i Thailand en gång, med Ellinor, Anders och Angelica 2004, men skulle verkligen inte ha något emot att åka tillbaka! Kanske till senhösten, vem vill hänga med? =)

Thaiboxning:

    

  Brenda och Wictor

    

    


Downtown, bilar och bio

I lördags skulle vi testköra vår nya diskmaskin som installerades i fredags eftermiddags. Dock gick det inte att stänga luckan för diskmedlet, och eftersom de som installerade maskinen inte hade lämnat kvar instruktionsboken var det bara att knacka på hos hyresvärden för att försöka få tillgång till den. "Jag kommer om en liten stund" är inget att lita på här i LA. Efter säkert en timma gav vi upp, ville inte sitta och slösa bort dagen, utan gav oss istället av till Downtown. Vi kollade in Fashion District, hittade mest ställen som sålde kostymer, inte riktigt det som jag är ute efter just nu. Mycket folk ute på stan, vädret var riktigt gött!

    



På vägen hem stannade vi inom Petersen Automotive Museum, lägligt vid Wilshire/Fairfax.

    

    

 Batmobil anno 1989!

    

 Var inte Herbie en av mammas och pappas dejtingfilmer? =)

Kvällen avslutades med hemmamiddag, öl och sedan bio: Monsters vs Aliens. Filmen var riktigt snygg, men blev ändå lite besviken. Storyn var inte helt vattentät om man säger så, och kändes som att den blev rätt speedad. Mer krut på handlingen så hade den kunnat vara riktigt bra!

Fredagsrapport

I fredags blev det mer rättegång, förhör med obducenten. Rätt intressant, men som vanligt hanns inte hela förhöret med under den korta förmiddagstiden så det kommer att återupptas 14 april. Får se vem som kommer bevaka det då för konsulatets räkning, jag och Wictor kommer att befinna oss i San Francisco-området då.
Tillbaka på kontoret blev det rapportering till personalen vad vi varit med om, senare blev jag geni-förklarad av generalkonsuln då jag lyckades få tillbaka bilden på hennes tv som hade försvunnit några dar innan. Så nu kan hon titta på CNN igen! =)
Avslutade praktikveckan med lite allmänt slöande och någon enstaka registrering. Det var ganska tomt på kontoret, många hade semester. Nästa vecka kommer det också att vara rätt tomt på kontoret, förutom de som var lediga denna veckan kommer ytterligare några personer att hålla sig undan.
Hann med en löprunda på kvällen med, men bara 1,2 mil. Var så himla seg, hoppas på att återfå piggheten till kommande veckor så att jag kan ladda lite mer inför marathon-träningen! Fast å andra sidan, det mesta går ju med lite viljestyrka, som mina första Gbg-varv! =)

Sen kväll på kontoret

Sitter på kontoret och funderar på hösten. Känns på ett sätt väldigt långt borta, men 15 april närmar sig och då bör man ju ha valt kurser man vill läsa, om det nu är ett alternativ för ens framtid. Just nu är jag rätt villrådig. Hittar både juridiska avancerade kurser som verkar intressanta, skulle också vilja läsa statskunskap, eller kanske FekB med Karner?!
Någon som vill bestämma åt mig?

Fortsättning följer

Fortsatt rättegång idag, verkar bli en segdragen historia. På fredag fortsätter det, förhör med obducenten och ev någon polis. Ingela har inte tid att följa med, så då får "pojkarna" övervaka själva!
Nästa vecka bär det av norrut till San Francisco, bilen blev bokad idag. Kommer att ta ut några semesterdagar för att förlänga påskledigheten, min födelsedagspresent till mig själv!

Tisdagstrauma

Tisdag = tvätt, och det går inte längre att förneka de amerikanska usla hushållsapparaterna. Håller alltid tummarna för att tvätten ska kännas ren efteråt, men har inte gjort det hittills.
Vår diskmaskin har också ställt till problem den senaste tiden. De föregående hyresgästerna hade lyckats proppa igen maskinen med deras gamla mat (för jobbigt att skölja tallrikarna innan man stoppar ner de i maskinen?), vilket gjorde att vattnet inte rann ut ur maskinen, utan blev kvar och såg allmänt sunkigt ut. Detta fixades för ungefär en måmad sedan, varefter vi noggrant sköljt disken inna för att undvika samma problem. Dock har vattnet ändå inte runnit ur maskinen, så efter att ha meddelat hyresvärden verkar det nu som att vi kommer att få en ny diskmaskin, hurra!
..och på jobbet går det också bra.. Fullt upp, vilket är kul, men hade såklart varit roligare om man fått betalt! =) Idag har jag betat av lite UAT-ansökningar, körkort och pass, imorgon blir det mer rättegång, antagligen sista dagen med "den svenske artistens" pre-trial. Hoppas att domaren bestämmer på en gång hur fallet ska fortsätta!
Jag och Wictor blir då och då benämnda som "pojkarna" av personalen på konsulatet, vilket vi finner rätt komiskt med tanke på att vi båda passerat 25-årsstrecket! Konsulatet är för övrigt klart icke-jämställt vad gäller könsfördelningen. Av den fasta personalen är endast en person en man, resten kvinnor i varierande ålder. Kanske därav smeknamnet "pojkarna", modersinstinkter?!