Avsked

Hanna som arbetar som konsulär assistent här på kontoret ska sluta. Det är hennes sista riktiga dag idag, så igår var det konsulära gänget (inkl mig!) plus Wictor ute och hade avskedslunch. I eftermiddag blir det lite avskeds-gathering för hela kontoret, med vin och grejer. Trist att hon ska sluta, hon har lärt mig en hel del under de här första veckorna!
Var och såg Slumdog Millionaire igår, filmen som vann 8 Academy Awards i helgen, inkl Bästa film. Gillade den, kul sätt att bygga upp filmen på: får följa huvudpersonens tragiska uppväxt i Indien genom frågor i Vem vill bli miljonär. Har snart premiär i Sverige enligt säkra källor i Örebro, så se den om tillfälle ges!

Söndags

22/2-09, 21.07
Förmiddagen började med promenad längs Westwood, sedan lite häng hemma innan lunch och avfärd mot Wilshire/Fairfax: jag och Wictor skulle till LACMA: Los Angeles County Museum of Art. Var en intressant fotoutställning från Vanity Fair som jag gillade mycket. Tog sedan en tur runt resten av muséet, fick se lite Roy Lichtenstein, Andy Warhol och en hel massa annat.
Tillbaka i Westwood blev det lite matshopping, och kvällen har därefter spenderats framför Oscars-galan, där Slumdog Millionaire regerade, blir nyfiken på att se den!

    

    


Runyon Canyon

21/2-09

I onsdags hade vi säkerhetsutbildning. Det är lagstadgat här i LA att alla som arbetar i höghus ska genomgå säkerhetsutbildning inom två veckor från det att de börjar sin anställning. En regel som det tummas på, jag och Wictor har varit här en månad men det var flera på kursen som jobbat i huset betydligt längre! Det fokuserades på vad man ska göra och tänka på vid brand och jordbävning, något jag hoppas slippa uppleva!

På kvällen deltog vi i Svensk-amerikanska handelskammarens Business mixer som hölls på Café Bohéme. Hölls ett föredrag om mäklarbranchen, och sedan var det mingel, trevligt!

Fick nytt uppdrag av Ingela, ta reda på  om ett lesbiskt par från Sverige kan gifta sig eller ingå partnerskap på Hawaii, och om det isåfall erkänns i Sverige. Visade sig vara ganska krångligt, så kommer nog att fortsätta reseracha nästa vecka med. Kanske bra uppslag till min 15-sidiga kommande uppsats?

Igår blev det en del att göra, Tina var sjuk så jag fick själv se till att vissa ärenden skickades med kurirposten hem till Sverige och Migrationsverket. De verkade vara kompletta så vitt jag kunde se, så hoppas att jag inte klantat till det!

Idag åkte jag och Wictor bort till Hollywood och Runyon Canyon Park. Bussnätet verkar än så länge fungera bra här, vilket är skönt: ett mer ekonomiskt sätt att ta sig runt på. Runyon ligger bara ett stenkast från Hollywood Blvd, och erbjuder mycket fina utsiktsplatser över LA. Ingen söndagspromenad dock, var stundtals mycket brant!

Efter avklarad hike begav vi oss bort mot Kodak Theatre där Oscars-galan kommer att äga rum imorgon. Förberedelserna var i full gång, vägen avspärrad, Oscars-gubbar  och kameror mest överallt! Full security imorgon anar jag, för att komma nära celebriteterna krävs speciella biljetter, som man skulle ansöka om redan i september. Håller tummarna för Kate Winslet!

Efter mat på en italiensk restaurang fortsatte eftermiddagen med tunnelbana bort till Downtown, där vi fortsatte att utforska stadsdelen. Downtown har inte haft det bästa ryktet, men har tydligen på senare år blivit mer populärt. Nybyggda hus med intressant arkitektur, som t ex Walt Disney Concert Hall på bild nedan, blandas med äldre mer nedgångna hus.

    

     

    

    


Sunk

Tvätt igår, lika stort trauma varje gång. Känns inte som att kläderna blir rena, luktar sunkigt, tvätten blir inte torr i torktumlaren.. Längtar efter tvättstugan i Örebro! =)
Lugnt på telefonfronten idag, så inväntar eftermiddagens Emergency training, vilken är obligatorisk för alla som jobbar här i The Tower.

Presidents' day och Rodeo Dr

16/2-09, kl 20.54

Presidents' day idag, Washingtons och Lincolns födelsedagar firas. Tog en långpromenad längs Wilshire Blvd, skönt att komma ut och gå! Gick runt lite längs Rodeo Dr, men kanske inte riktigt min prisnivå på shoppingen där! Jag har inte så stor koll på exakt hur mycket pengar som går åt här, men det blir en del då dollarkursen fortsätter att vara hög och då det är relativt högt prisläge här i LA. Lägger hellre pengar på att resa och se saker och så får det shoppas i slutet av vistelsen, beroende på vad ekonomin tillåter då.

Fortsatte en bra bit bort längs med Wilshire, lunch on the run och sen bussen tillbaka till Westwood. Hämtade datorn och gick och softade med kaffe på The Coffee Bean.
Lagade lasagne ikväll, blev helt ok! Dock är jag inte helt nöjd med ugnen. Den har tre lägen: preheat, broil och bake. Har fått experimentera lite, men svårt att få bra kombination av över- och undervärme. Men men, inga matkatastrofer än så länge!

Imorgon har jag varit här i en månad! Känns lite skumt, tiden går verkligen fort!

    

    


San Diego-besök och Downtown

15/2-09, kl 20.04

I fredags kom praktikantkollegorna Ville och Ulrika och hälsade på från San Diego-konsulatet. Eftermiddagen började med lite rundvandring på kontoret, där de fick bekanta sig lite med den personal som var på plats. Inte alltför många i fredags, en del var sjuka, en del lediga. Hann med lite extrafika också, så blev inte alltför mycket vettigt gjort under veckans sista praktiktimmar.

När de var klara stack de och hämtade upp Lina och Charlotta, som gör praktik på handelskammaren i San Diego. Efter lite fix hemma i lägenheten bestämdes det att allihopa kunde sova här, så har varit ganska fullt (och rörigt!) i helgen.

Vi gick ut och mötte upp två av Villes (och Wictors) kompisar på ett sushiställe här i Westwood innan det bar av bortåt Beverly Hills för lite utgång. Gäller att vara ute tidigt här så att man kan komma in, så blev lite vändor med taxin innan vi hamnade på Skybar. Coolt ställe, lite mer av en utomhus-lounge-känsla, perfekt att kunna sitta och snacka samtidigt som man hade bra utsikt över stan.

Efter lång sovmorgon på lördagen bar det av ner till Santa Monica för frukost/lunch, sedan blev det lite häng ute på Santa Monica Pier. Riktigt skönt väder, till skillnad från i fredags, då det regnade riktigt rejält. Medan San Diego-gänget tog en vända till Venice tog jag och Wictor en kaffe, sedan lite öljakt och softande hemma. Sedan blev vi bjudna på mat och dryck av Ulrika och gänget, lasagne, mycket gott. Blev dock en trög start på matlagandet, då gubben som tidigare under dagen hade gjort diverse arbeten i lägenheten (bl a ny kran i köket) sett till att propparna för spisen gått. Vår hyresvärd Dannica fick hjälpa oss att hitta proppskåpet, så det löste sig bra ändå. Hade underlättat med någon slags info-pärm i lägenheten, men men.

Efter maten och diverse strul med taxibokning hamnade vi på ett ställe som hette Area. Mer klubb än fredagens utgång, riktigt nice!

Lång sovmorgon även idag, sedan frukost bestående av bagels och gröt, gott! Efter att San Diego-folket packat ihop sig och gett sig av till Hollywood åkte jag och Wictor ner till Downtown för att börja utforska lite. Gångvänligt område för ovanlighetens skull!

Imorgon är det Presidents´ day, och vi är lediga från praktiken. Skönt med långhelg!

    

    

    

Grattar Mathilda också som fyller år idag, och som snart blir storasyster!


Samåkning

Stötte på lite problem igår när vi skulle parkera konsulat-kärran i garaget på Wilshire, så fick ta med den hem till Ashton istället. Kändes lite lustigt imorse när vi tog bilen till jobbet, är ju annars en ca 2 minuters promenad!
Väntar nu på att praktikanterna från San Diego ska komma hit till LA.

Beyond desire

12/2-09, kl 22.49
Nyss hemkommen från dagens aktiviteter. Full fart på konsulatet: de vanliga rutinerna (som numera också består av att bli utskälld i telefon!). Efter avslutat pass var det bara att bege sig hemåt, duscha och byta om till kostym för att åka upp till residenset och delta i kvällens event. Kul som omväxling att se lite mer av främjandedelen och inte enbart den konsulära delen. Var en delegation från Stockholm som är här i LA och hälsar på, håller på med något projekt som de kallar för "Beyond desire", som inriktar sig lite på miljöaktigt byggande typ.

Våra uppgifter var i början att stå och ta emot i entrén och välkomna gästerna, kryssa av på gästlistan, lite garderobshjälp. Sedan var det bara att ta för sig av mat och dryck och hänga med gästerna!

Precis när vi skulle åka hem svängde en bil in till granntomten, en bil som mycket väl kan ha haft Simon Cowell som förare!

Verkade på främjandekonsul Niklas som att det kommer bli en hel del fler events framöver, bl a en spelning med Soundtrack of our lives uppe i residenset, ser jag fram emot!

    

    

    

    


Tuffa tider

Från Daily Swedish Newswire

UNEMPLOYMENT IS RISING AMONG SWEDISH LAWYERS

In the past year, unemployment among Swedish lawyers increased. Graduates are expected to suffer most from bad times. At the same time it will be even harder to make a career in business law firms.

Recently, Realtid.se wrote about cutbacks in the lawyer industry and highlighted the dismissal of international giants as Clifford Chance.

Only yesterday, it appeared that 1300 within the legal sector in the U.S. lost their jobs last month.

Linklater's London office has previously announced that 270 posts will be removed.

The Swedish giant Manmheimer Swartling has previously announced that the agency will cut back by 30 people.

On Friday Anders Heintze, Director of Setterwalls Gothenburg Office, also said that the agency waits to hire associates and focusing instead on the trainees in 2009. (Relatid)


Hyra

Imorgon ska jag betala första hyran, brr.. Det blir en sammanslagning av jan och feb-hyrorna, plus en deposition på 200 dollar som jag får tillbaka i när jag lämnar lägenheten, om den är städad och fin. Har tagit ut pengar i bankomaten, för allt ska betalas kontant. Fick enbart 20 dollar-sedlar, så plånboken är rätt tjock nu! Men som sagt, inte så länge till.


Melodifestival

Missar ju helt den svenska melodifestivalen, kanske skönt, brukar bli aningens uttjatat med maratonprocessen som är nuförtiden. Nån som kollade i helgen, några bra låtar?
Magda, du kanske får köra en repris från Nya Zeeland och sjunga lite? =)

Verkar som att kommentatorfunktionen fungerar igen, so feel free to comment!

Getty center och kustkörning

8/2-09, kl 21.33
Efter sovmorgon och samtal med Sverige blev det dags för ny åktur med bilen. Den stod kvar där vi lämnade den, så kan inte ha parkerat så illa ändå! Anna-Carin hade tipsat om The Getty Center som inte ligger alltför långt härifrån. Museum grundat av oljemagnaten Getty. Efter att ha parkerat bilen blev det tram-åktur upp till muséet. Väldigt fina byggnader, med mycket fin utsikt över LA! Blev lunch däruppe också, burritos av helt vanlig och alldeles normal storlek, nice!

Hann med en tur längs kusten också, en bit upp förbi Malibu och sen tillbaka. Hade tur och svängde av motorvägen precis rätt och hamnade mitt utanför Rent a wreck där vi lämnade tillbaka bilen för att slippa göra det tidigt imorgon, eller efter jobbet. Turen fortsatte med bussarna som gick som de skulle och vi kom smidigt hem igen.

Softar framför the Grammys, osäker på om Robyn vann nån för best Electronic? Blir nog inte alltför sent ikväll, seg, och imorgon börjar fjärde praktikveckan!

    

    


90210

7/2-09, kl 22.29

Inga semlor igår, dock croissanter och wienerbröd för de som ville ha. Fredagsfikan är den enda gemensamma fikan under veckan, och kan p g a det dra ut en del på tiden. Konsulatet har inte öppet på fredagar för allmänheten, så det är ett lite lugnare tempo, vilket är skönt så att man kan arbeta ikapp om man behöver det.

Lugnt på förmiddagen, Ingela verkade nöjd med min pm vilket var kul! Hoppas kunna få fler liknande uppdrag i framtiden.

Efter lunchen blev det mer bilåkande, var iväg och hämtade specialtryckta kuvert och brevpapper åt generalkonsul Nina. Bra med mer träning i trafiken. Fick även uppdraget att skruva ner ett skrivbord, innan jag följde med Wictor ut igen, denna gången upp till Residenset. Det är  tjänstebostad åt Nina, men samtidigt till för representation och event. Residenset ligger uppe i Beverly Hills, granne med diverse kändisar, bl a American Idol-domaren Simon. Huset låg väldigt fint, högt upp, med en grym utsikt! Det är ju vinter här nu så det regnar en del, men man såg ändå rätt långt ut över dalen, kommer säkert tillbaka dit fler gånger när det är bättre väder!

Idag har vi vart och hyrt bil. Efter att köpt karta på Borders hoppade vi på en buss som vi hoppades skulle ta oss ner till Pico Blvd och Rent a wreck, där vi skulle hyra. Upptäcker efter ett tag att vi tagit fel buss, får fixa transfer-biljetter, hoppar av och ser rätt buss susa förbi. Bussarna går en gång i halvtimman på helger så det var inte direkt nån idé att vänta på nästa utan vi begav oss iväg till fots. Inte riktigt lika lång promenad som förra veckan dock! Väl på plats fick vi vattenflaskor och clementiner tills vi fick hjälp med bilen. Blir säkert dyrare än beräknat, dagspriset var höjt med 10 dollar sen förra veckan när vi var där, plus att det tillkommer avgifter för antalet förare, under 25-avgift (Wictor fyller 25 i mars), försäkringar med mera. Vi kan lämna bilen när vi vill, ingen som har den bokad efter oss så får se när vi lämnar tillbaka den vad notan går på!

Jag var lite skeptisk till automat-körning förut, men det är rätt bekvämt! Vi begav oss till Griffith Park och Los Angeles Zoo och botaniska trädgård. Betoning på zoo-delen. Såg en del skojiga djur, och fin natur. Efter mat och rundtur blev det en biltur genom övriga parken innan vi hittade vägen bort till Observatoriet. Väldigt fin utsikt över LA! Min kamera är tyvärr kass på natt-kort, så blev inga bra tagna. Intressanta utställningar, och bra planetarium (betydligt bättre än det jag och syrran besökte i New York!), allt dessutom gratis, en trevlig överraskning!

Gatorna här i LA är extremt långa och går liksom i korsnät över hela stan. Så även om Griffith Park ligger en bra bit bort så kunde vi följa Wilshire Blvd i princip hela vägen hem. Har parkerat bilen i garaget, det ska finnas en parkeringsplats som hör till lägenheten, men ingen aning om vilken det är. Vi har försökt få tag på hyresvärden för att ta reda på det, men utan resultat. Vi lämnade en lapp till henne iaf, och om inte annat lär hon se hur vi parkerat på sina övervakningsfilmer!

    

    

    


Vinterdag på stranden

     

    

Bilder från kändisspan

     

      (B?!)-Kändis från Twilight..!

 Dålig bild, men det är Dakota Fanning, jag lovar! =)

Bilkörning och semla..?!

5/2-09 20.49

Fick en bra genomgång av viseringsprocessen av Ingegerd idag. Även om de flesta reglerna är desamma oavsett grunden för att söka visum fanns det lite olika skillnader vad gäller ansökningsblanketter och annat som krävs. Ibland är dock gränsen ganska oklar om man behöver ett visum eller ett arbetstillstånd, men det brukar lösa sig från fall till fall. Som ett brev på posten fick jag genast flera frågor under telefontiden ang just viseringar! Vid tillfälle ska jag läsa på mer, finns mycket material att ta sig igenom på UD:s och Migrationsverkets hemsidor.

Får även tänka på Förvaltningslagens 4 och 5 §§, serviceskyldighet! Många utlandssvenskar glömmer bort att det finns något som heter Skatteverket hemma i Sverige, och ringer därför hellre konsulatet med sina frågor.

På eftermiddagen blev det lite knåpande med en pm som ska in till vicekonsul Ingela imorgon, men höjdpunkten blev när jag och Wictor skickades ut i trafiken. Skulle leverera inbjudningar till något slags event som ska äga rum nästa vecka, så vi fick ta konsulatets tjänstebil (självklart Volvo!) och ge oss ut i den kaliforniska trafiken ner till Downtown. Konsulära assistenten och administrativa ansvariga Pia försökte sig på att ge oss vägbeskrivning, vilket hon brukar när vi ska någonstans. Hon är rätt rolig, gestikulerar mycket och ger rätt snurriga förklaringar till de "bästa" vägarna! Som tur var fanns det GPS i bilen, så det gick hyfsat smärtfritt för att vara premiärtur. MYCKET trafik dock, tog drygt en timma att komma fram, en väg som annars ska ta ca 20 minuter. Dessutom har det regnat idag, vilket om man har otur kan skapa totalt trafikkaos här!

Ser fram emot fredagsfika imorgon, har hintats om semlor men vet inte om det ryktet är sant. Hoppas dock, hade tänkt hinna med en semla innan jag lämnade Sverige men glömde bort det i allt flyttstök!


Sen till möte..

4/2-09 20.38

Softar hemma med American Idol efter löprunda och middag.

Måste bli bättre på att ha koll på mötestiderna på konsulatet. Igår  var jag sist in på det konsulära mötet, och idag var jag sist in på veckans stormöte, inte bra! Jag sitter ganska långt bort från generalkonsulns rum där mötena hålls så märker inte när alla sticker dit! Lovar bättring till nästa vecka!

Annars en bra dag på praktiken. Mina registreringsärenden går lättare och lättare, kunde hjälpa en del folk under telefontiden. Fick ivägskickat mina brev från tidigare i veckan, halleluja! Kanske var värt slitet ändå, för på eftermiddagen blev jag tillfrågad av samme vicekonsul att följa med till coroner's office, som ligger en bra bit bortåt Downtown. Kul att komma ut och se en liten bit av den hårda verkligheten, plus en annan sida av den konsulära verksamheten. Det hintades även att jag senare i vår ska få hänga med när rättegångsprocessen med en mordåtalad svensk drar igång på allvar, håller tummarna för det!


Förra helgen

3/2-09
Helgen började efter avslutat arbetspass med en joggingrunda och sen en liten utgång på en av (de förvånansvärt få) pubarna här i närheten. Nice, blev dock inte supersent, var rätt seg.

I lördags blev det långpromenad till ett biluthyrningsställe som vi hört ska vara rätt billigt, Rent a wreck. Vi funderar en del på vad som blir bäst, om man ska köpa en bil eller om det är bättre att hyra bil de gångerna vi ska ut, framförallt på helgerna då. I och med att vi bor så nära jobbet så behövs det ju ingen bil för att ta sig dit, och köper man bil kan det ju kanske lätt bli så att den mest står i garaget under veckorna. Vissa nackdelar med att köpa bil är risken att vi kanske inte får sålt den när vi åker härifrån, dels om man köper en billig bil som går sönder så kan det hela bli en ganska dyr affär i slutändan ändå. Dessutom ska försäkringskostnaden vara ganska dyr här. Är svårt att veta vad som blir bäst..
Iaf, pratade en del med snubben på Rent a wreck, hyra bil skulle kosta ca 35 dollar per dag, skulle vi hyra fram till juni skulle det gå på 2700 dollar, och så sålde de bilar, där de billigaste kostade 1950 dollar. Då tillkommer ju försäkringen också. Får fundera vidare ett tag.

Vandrade vidare bort mot Santa Monica, lite klädjakt, sedan tillbaks till Westwood.

I söndags blev det ner till stranden, skönt! Det är vinter, men går ändå att sola och bada (dock riktigt kallt!!). På kvällen lyckades vi äntligen hitta en biograf som visade Benjamin Button-filmen. Wictor var inte så imponerad, men jag gillade den. Cate och Brad, riktigt bra!

Vet inte vad som hände igår, kände  mig seg och slö på jobbet. Kom hem, kände att feber var på väg, så fick gå och lägga mig. Feberfrossa, ingen höjdare. Kände mig dock bättre framåt morgonen, yr till en början men blev bättre när jag fått i mig lite frukost.

Har i dagarna två nu kämpat med brevskrivning. Jag gjorde misstaget och hörde efter om en av vicekonsulerna behövde lite hjälp, fick som tack ett flertal kryptiska uppgifter. En av de mindre kryptiska var att skriva ihop fyra brev. Dock har breven ej ännu skickats iväg, då jag tydligen använt kommatecken på fel ställen, råkade skriva "Med vänlig hälsning,", fel radavstånd (trots att jag använder samma mall som min företrädare använt sig av hela hösten). Just nu ligger breven på vicekonsulns bord, vem vet om de blir godkända och kommer iväg imorgon?

När jag ändå är inne i mitt hata-humör (saknar Miona, who can hate like her!!) så blev jag väldigt irriterad ikväll när jag skulle tvätta för första gången. Kostar en dollar att tvätta, och en dollar att torktumla. Tvättmaskinen är av typisk amerikansk modell, vilket innebär att den inte fungerar som i Sverige. Är tveksam på hur rent det egentligen blev, men men. Iaf, när jag skulle hämta tvätten från torktumlaren hade någon under tiden öppnat luckan, vilket innebar att processen avstannat och jag var tvungen att lägga i ytterligare en dollar för att få tvätten torr..

Blev lite kändisspan idag, en viss svensk skådespelerska/modell/artist gästade konsulatet!